Bo på Ljuskärrsberget/Ordningsregler
Ordningsregler
Det här behöver du känna till som medlem i vår förening:
Ansvar för ordningenStyrelsens uppgift är bl.a. att ta tillvara medlemmarnas ekonomiska intressen. I detta ingår att ta hand om den löpande förvaltningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Det innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför husen.
Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och dess medlemmar. Vem gäller reglerna? Ordningsreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster. Vad händer om ordningsreglerna inte följs Om ordningsreglerna i föreningen inte följs kan styrelsen i allvarliga fall ifrågasätta om du ska ha rätten att bo kvar. Att inte betala avgiften i tid är t ex ett skäl då styrelsen omedelbart kan ifrågasätta rätten att bo kvar. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid uppmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen trots uppmaning inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning. |
StörningarFör att alla ska trivas är det viktigt att visa hänsyn till varandra. Grundläggande är att grannsämja ska råda i vår bostadsrättsförening. Störande ljud förekommer när man bor i lägenheter och det gäller att anpassa sig åt båda hållen. Nyckeln till trivsel är att man kommunicerar med sina grannar, t ex att man informerar i god tid om renovering av lägenheten ska genomföras, att man ska ha en fest eller sammankomst som kan vara lite senare på natten. Och omvänt så kontaktar man grannen om man anser att man blivit störd utöver det som är brukligt.
I huvudsak ska det vara låg ljudnivå mellan kl 22:00-07:00 vardagar och mellan 00:00-09:00 på helgdagar. Renoveringar som är extremt hög ljudnivå får äga rum mellan kl 09:00-16:00 samtliga veckans dagar men ska föregås av information till grannar. Sker upprepade störningar från en och samma lägenhet, där ingen information lämnats av lägenhetsinnehavaren eller att lägenhetsinnehavaren inte hörsammat sina grannar, ska detta anmälas till förvaltaren. Ett arbete med insamlande av information sker om det anses befogat och där samarbetar förvaltare med styrelsen. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Vad anses som en störning? Att ha fest någon gång i en lägenhet måste vara tillåtet men blir ett problem om det förekommer allt för ofta eller om ljudnivån är orimligt hög. Gråtande eller lekande barn kan också vara mycket störande men är aldrig ett skäl till uppsägning. I många fall av störningar kan det dessutom vara fråga om tragiska omständigheter, människor som är ensamma eller sjuka. Men det finns störningar som kan vara skäl till att en bostadsrättshavare sägs upp från föreningen. Det går normalt att dela in störningarna i två huvudgrupper. Den första gäller störningar som kan vara skadliga för hälsan. När man bedömer vad som måste accepteras får man söka stöd i den allmänna uppfattningen om vilka störningar den som bor i en lägenhet ska behöva tåla. Det är normalt att det förekommer vissa lindriga störningar som kan inverka menligt på hälsan men som ändå måste accepteras, till exempel lekande barn dagtid som stör sömnen för en granne som har nattarbete eller duschande, matlagning eller andra vardagssysslor som utförs nattetid. Till den andra gruppen räknas störningar som försämrar bostadsmiljön. Även här blir den allmänna uppfattningen vad en boende måste tåla av betydelse. Störningar får dock aldrig medföra att en boende i den miljön inte kan fungera på vanligt sätt. Bedömningen av huruvida en störning föreligger ska ske objektivt utan hänsyn till den drabbades personliga förutsättningar. Att en person inte tål grannens balkongrökning p.g.a. sin astma eller att en person med sömnsvårigheter hålls vaken av fotsteg från grannen ovanför gör alltså inte att omständigheterna ska anses som störningar även om personerna i praktiken blir störda. Utgångspunkt är vad som är den allmänna uppfattningen att en boende i lägenhet bör tåla. Boende i lägenhet måste tåla vissa störningar, exempelvis ”levnadsljud” såsom lekande barn, dammsugning, tv-ljud, hundskall, barn med kolik skriker på natten ibland, att nattjobbare lagar mat och duschar mitt i natten samt att folk spelar musik dagtid. |
Om allmän aktsamhetTänk på att vara rädd om och vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparation betalas av oss alla gemensamt.
|