Om Ljuskärrsberget/Historik
Brf Ljuskärrsbergets födsI slutet av 60-talet utlyste Saltsjöbadens köping en tävling om bebyggelse på Ljuskärrsberget. Genom att koncentrera byggandet till berget ville man bevara Lundsjöns naturområden. Tävlingen hade mottot "stad för ung och gammal" och bostäderna skulle passa både unga och gamla. Byggföretaget John Mattssons, JM, anlitade den kända arkitektfirman FFNS och förslaget "Mattssons lilla röda" vann tävlingen. Byggandet pågick 1970-1972. Ursprungligen var Ljuskärrsberget tänkt som hyreshus, men efter kommun-reformen 1971 när Saltsjöbaden gick upp i Nacka kommun, beslöts att bilda Bostadsrätts-föreningen Ljuskärrsberget. Inflyttning skedde under 1972.
|
G-gårdens gemensamhetslokal 1972
foto: Stefan Gripe |
Ljuskärrsberget - ett område värt att bevara
Med hänsyn till Saltsjöbadens speciella karaktär av trädgårdsstad med låga hus valdes en låg intim bebyggelse anpassad till den kuperade terrängen.
Redan när det byggdes var Ljuskärrsberget ett område det talades om i positiva termer. I boken "Så byggdes husen" från 1985 har man använt Ljuskärrsberget som det goda tidstypiska exemplet från sjuttiotalet. Vad är det som är så bra med Ljuskärrsberget? Det är ett område med enkel arkitektur med enkla former och klassisk svensk färgsättning som ger husen en naturlig förankring i skogs- och bergs-partiet. En arkitektur som har stått sig över tiden och känns lika bra idag som när det byggdes. Området är väl anpassat i terrängen. Det är trevligt att röra sig i området längs bygatan med många utblickar åt olika håll. Bostäderna är grupperade runt 13 gårdar. Gårdarna är vackra och lagom stora för "grannskaps-tanken". Boende runt gården känner varandra och tar ansvar för det gemensamma. (Ur Ljuskärrsbergets gestaltningsprogram, 2005) |
Foto: Gunvor Haals
|
Ljuskärrsberget fyllde 40 år 2012
I augusti 2012 firades att det var 40 år sedan området stod klart för inflyttning. Många medlemmar, unga och gamla, deltog i firandet. Att området är omtyckt och populärt bevisas av att flera av pionjärerna fortfarande bor kvar och de närvarande uppmärksammades med en blomsterbukett.